In de omgeving is van alles te doen. Informatie en/of kaartmateriaal is te krijgen bij de receptie of de VVV in het dorp (Office du Tourisme)

Wandelen
In de omgeving zijn veel wandelingen uitgezet die goed te volgen zijn met routebordjes. De wandelingen zijn geschikt voor beginners, maar ook gevorderde wandelaars hebben door het bergachtige  terrein volop mogelijkheden. Alle wandelingen gaan dwars door de bossen en de natuur waar het zeker niet is uitgesloten dat je mooie dieren tegen zult komen.  Stevige wandelschoenen zijn echt aan te raden en een GPS geeft net wat ruimere mogelijkheden maar is niet noodzakelijk.

Fietsen
De omgeving is uitermate geschikt voor mountainbiken, wielrennen en tourfietsen. Doordat het een heuvelachtige omgeving betreft is enige conditie wel gewenst.

Mountainbiken – Le Mattas ligt midden in de bossen welke doorkruist worden door brandgangen en paden die zowel een beginnende als vergevorderde mountainbikers volop uitdagingen bieden. Vanwege de uitgestrektheid en de dichte begroeiing is een GPS wel gewenst. Door de ruigheid van het terrein moet de fiets in een goede staat verkeren.

Wielrennen/tourfietsen – Aangezien Mejannes-Le-Clap boven op een plateau ligt, kan je eigenlijk niet zonder voldoende versnellingen op je fiets. Maar dan zijn de mogelijkheden ook vrijwel eindeloos. Voor de echte klimmers zijn de Mont-Ventoux en de Cevennen op ongeveer 1,5 uur autorijden de grotere uitdagingen. Neem voldoende water mee in de zomermaanden!

Golfen
In Uzes is er een 9 holes golfbaan (par 36)  die met een GVB toegankelijk is. Afhankelijk van het seizoen betaal je tussen de € 25 – € 30 voor een greenfee of tussen de €40 -€45 voor een 18-holes (2×9) rondgang.
De uitzichten zijn geweldig.

Paardrijden
In Mejannes-Le-Clap is een manege die regelmatig tochten door de omgeving maakt. Ook in La Leque is een manege waarbij je een prachtige tocht kunt boeken. Zelf een paard huren is ook mogelijk nadat is aangetoond dat je kunt paardrijden.

Grotten en Speleologie
In de omgeving van Mejannes-Le-Clap zijn de mooiste grotten van Frankrijk te bewonderen. Grotte de Salamandre is een recent geopende grot op 10 minuten rijden of 30 minuten wandelen van Le Mattas. Heel bijzonder is de prachtige lichtshow in de grotten. In de zomermaanden worden er diverse activiteiten georganiseerd, waaronder concerten en walking dinners. Zeker de moeite waard om te bezoeken!
Op 30-45 minuten rijden liggen de grotten van Aven L’Orgnac en La Cocaliere die ook uitzonderlijk mooi zijn. Neem een warme trui mee, want ondergronds is het fris, ook in de zomer.

Voor de speleologen is dit gebied fantastisch om te ontdekken. Vele ondergrondse grotten en gangenstelsels zijn toegankelijk om deze bijzondere sport te beoefenen.Kanoën
Vanuit verschillende lokaties in de omgeving zijn leuke kanotochten te maken. Je laat je zonder gids lekker stroomafwaarts meevoeren van de Ceze, de Ardèche of de Gardon. Tussendoor van je broodje en drinken genieten op een van de verlaten strandjes. Op het einde van je tocht, die tussen de 4 a 8 kilometer (Ceze) en 30 kilometer (Ardeche) lang is, wordt je weer met een busje opgehaald en naar je auto gebracht. De tochtjes (4 of 8 kilometer) op de Ceze zijn uitstekend geschikt voor iedereen met een zwemdiploma. De tocht op de Ardèche (26 kilometer) is wat uitdagender en vanaf 14 jaar ook goed te doen. De tocht over de Gardon voert onder de Pont du Gard door. Adembenemend! Doe je waterschoenen aan!

Klimmen
Voor een avontuurlijke klimtocht door de boomtoppen kun je terecht in Molieres sur Ceze en Vallon Pont d’Arc. Met kinderen vanaf 3 jaar is hier al te klimmen. Ervaren instructeurs geven eerst een uitgebreide uitleg, helpen je met het aantrekken van je klimtuig en beoordelen de veiligheid op een trainingsrondje. De verschillende klim-niveaus zorgen voor een super-spannende dag! Echt een aanrader, waarbij het park in Molier-sur-Ceze net wat gevarieerder is met als toetje een afdaling van een 300 meter lange kabelbaan!

Vissen
In de Ceze is het erg leuk vissen. Zowel met de vaste hengel, de werphengel en de vliegenhengel is er goed te vangen. Een erg gevarieerd aanbod van alvers, barbeel, karper en kopvoorn maakt het een uitdaging. Wilt u uw hengel ergens uitgooien, dan dient u in ieder geval over een visvergunning (“carte de peche”) te beschikken, te koop bij de VVV.